地铁族

注册地铁族
搜索

社区广播台

[其他] 喺FB見到某位港人對雲閘機嘅睇法 [复制链接]

人气

论坛长老勋章

https://www.facebook.com/edmond.kwok.16/videos/10216633544095721/
(入邊有埋條片,需FQ)

到廣州一遊,中途搭地鐵。
右面開咗一行用wechat掃QRcode試驗,而左面則為正常通道。
乘客要先準備好QR code,去到閘口再掃。由觀察可見掃描QRcode至入閘時間,明顯比左面嘟卡慢少少。如果要將呢個技術引入香港,人流多,而呢到少少速度上嘅差別一定會無限放大,返工一族肯定會係金鐘打晒交。
PS:不用比較點解左面少人但右面排晒隊,因為右面只開一行,左面開五六行,所以普通通道當然少人排。此片段只在比較兩種技術在讀卡/讀QR時的速度。

再論:
1. 用QR code 同用嘟八達通,如果只係單一個人入閘,其實可能冇乜分別。但係QR code慢少少就係慢少少,呢度「少少」在人流高峰期,速度上的差距會變得非常之大。希望各位谷友在睇片時,更用心地去比較 用QR code 的反應速度 同 用正常地鐵飛的反應速度。

2. 再者,請將「使用QR code 時的出錯」(如唔小心按咗home制退出QR、因未能對準QR scanner而未能成功入閘等)納入考慮。

3. 還有,有谷友認為讓閘口多一種收費方式會令乘客多一個選擇係好事。我認為,除非該閘口能夠同時容許多種付款方式(QR code + 普通飛),否則所謂加開閘口,其實是佔用了原有閘口的資源(例如由6部普通閘口,改成4部普通及2部QR code閘口),此舉無疑是更阻礙人流。

Edited 5/8/2018

再再論:
4. 有人話,如果乘客去到閘口先至慢慢拎部手機出黎就太慢了。呢到我要提醒返,乘客有責任一早拎定QR code出黎等掃描,正如上巴士要準備定散紙,入閘前拎定八達通出黎etc。所以QRcode 問題不在於乘客有否早點準備付費方法。

5. 其中一個QR code問題在於,到底乘客在入閘那一刻,會碰到什麼問題,而用八達通不會遇到的問題?
5.a 手機冇電
5.b 電話通話中/遊戲中而要退出apps
5.c QR code scanner 對不準機上的QR code
5.d 手機螢幕太暗
5.e 手機花咗(如玻璃mon貼碎裂)
5.f 手機上唔到網
...etc

6. 以上問題,八達通一般不會遇到。尤其是「5.c」,八達通嘟卡的成功率一向很高,乘客即使”no look”也能嘟卡入閘,相反,片段中的乘客在用QR code 時,通常要細心的把手機對準scanner。

Edited 6/8/2018

已有 5 人评分威望 金钱 人气 收起 理由
bbhenkelian + 1 惨惨
ytx21cn + 1 补回
氢氧化铯CsOH + 1 补补
广州人啦 + 1 补回
bcdgfh -3 转载未表明自己立场。

总评分: 威望 -3  金钱 -2  人气 + 3   查看全部评分

人气

优秀会员勋章 论坛长老勋章

为何广州多元支付要看香港人脸色行事?

香港人要反,我们也要反吗?
已有 1 人评分人气 收起 理由
jerrick + 1 --------

总评分: 人气 + 1   查看全部评分

人气
第三点有理。

反正宜家晕闸机既能够用二维码又能够碌羊城通,好应该普及开来。一边宣传推二维码,但另一边设施却完全跟唔上,羊角怕係精神分裂喔。

人气
多一种选择有什么不好?又不是只能用这种方式,至少羊城通短期内还是主流。

人气
对本地人当然是越有效率越好,但是对外地人(游客,出差商务客等)二维码无疑节省了很多时间、金钱成本,不用去特意买羊城通,也不用去排队买单程票
地铁作为公共交通工具,不单是为本地人服务的,有更多支付方式让更多人感觉方便是一件好事

人气
xybwzxy 发表于 2018-8-8 13:11
多一种选择有什么不好?又不是只能用这种方式,至少羊城通短期内还是主流。

无错,写呢篇文的作者内心抵触QRcode入闸

人气
地铁的二维码扫描的确比羊城通要慢。而公交车上面的二维码识别速度比地铁的要快一点,不知道为什么地铁不能做到和公交一样的速度。

人气

该文提到的所有问题  羊角都有完美的解决方法

另外 云闸机有效避免了左手刷卡的闸门误用情况

人气

依家入閘慢,咁加埋安檢咪慢上加慢?我都唔知要用乜詞黎形容...
不過羊城通過機速度真係有待提高,目前大概需要1s左右,而喺外國(例如日本喇)基本上係無延遲的

人气
我認為,除非該閘口能夠同時容許多種付款方式(QR code + 普通飛),否則所謂加開閘口,其實是佔用了原有閘口的資源

經常用羊城通(普通飛)通過雲閘機嘅我,仲可以講D乜野。。。。。
个人B站账号Simon531,视频作品欢迎支持~~:https://space.bilibili.com/383746455/#/
你是这么近 又是那么远——致迟迟未开通的8号线文化公园~凤凰新村

人气
睇唔到啊 发表于 2018-8-8 13:39
依家入閘慢,咁加埋安檢咪慢上加慢?我都唔知要用乜詞黎形容...
不過羊城通過機速度真係有待提高,目前大概 ...

你是理解错了吧。此文作者并不是弹羊城通入阐慢,弹的是二维码入闸比用羊城通慢!!

人气
呢篇文章嘅語言好有廣東味道23333

人气
睇唔到啊 发表于 2018-8-8 13:39
不過羊城通過機速度真係有待提高,目前大概 ...

1號線果种老舊傳統閘機,反應速度確實唔掂。。。。
6號線果种新版傳統閘機嘅反應會好好多
个人B站账号Simon531,视频作品欢迎支持~~:https://space.bilibili.com/383746455/#/
你是这么近 又是那么远——致迟迟未开通的8号线文化公园~凤凰新村

人气
银联信用卡也可以嘀啊。
香港人愿意抵触就抵触咯,人手一张卡远比人手一个手机出行要麻烦的多。

人气
繁体加粤语加英语,看起来太费劲了

发表回复